Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Якщо суб’єкт господарювання перешкоджає проведенню перевірки чи погрожує працівникам податкової: прикарпатським податківцям розповіли про механізм дій у таких ситуаціях

опубліковано 31 травня 2024 о 11:45

Черговий тренінг-навчання для працівників Головного управління ДПС в Івано-Франківській області провели фахівці відділу з питань запобігання та виявлення корупції. 

Насамперед податківцям нагадали основні аспекти та положення антикорупційного законодавства та наголосили на важливості дотримання ними норм етичної поведінки держслужбовця, що є запорукою прозорих відносин з платниками податків. Однак, якщо під час перевірки суб’єкт господарювання свідомо йде на конфлікт, погрожує фізичною розправою держслужбовцю чи має намір пошкодити державне майно, потрібно тримати власні емоції під контролем, не піддаватися на провокації та звернутися за допомогою до поліції, яка зафіксує правопорушення. Зокрема, головний державний інспектор відділу з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Олександра Фільварок  детально розповіла присутнім про алгоритм дій у таких ситуаціях: перше, що необхідно зробити – це зателефонувати на номер скороченого екстреного виклику "102" до оператора Call-центру Національної поліції, чітко та розбірливо повідомити своє прізвище, ім'я та по-батькові, місце перебування (адресу) та причину виклику наряду поліції, також необхідно детально описати події, а саме протиправні дії – кримінальне правопорушення, які стались. Окрім того, про обставини, що склалися, необхідно повідомити свого безпосереднього керівника. Олександра Фільварок, також зауважила, що такого механізму дій слід дотримуватися й у інших випадках, коли стали свідками правопорушення, до прикладу ДТП на дорозі тощо.

Під час заходу начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції Сергій Макаренко нагадав податківцям також основні права та обов’язки держслужбовців та звернув увагу на  види відповідальності, які передбачені у випадку порушень працівниками ДПС правил поведінки чи трудової дисципліни або ж при зловживанні ними службовим становищем.

Наостанок Сергій Макаренко зазначив, що держслужбовець повинен дотримуватися етики держслужбовця не лише в робочий час, а й за межами служби, адже саме він уособлює державні цінності та пріоритети в суспільстві.