Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про помилки у деклараціях держслужбовців, які показала автоматична перевірка, розповіли податківцям Івано-Франківщини

опубліковано 29 січня 2024 о 14:12

Наприкінці 2023 року багато декларантів уже отримали довідку за результатами автоматизованої перевірки поданих декларацій за 2021 та 2022 роки. У таких довідках відображаються встановлені невідповідності між відомостями, зазначеними у деклараціях та відповідних реєстрах, банках даних тощо. Про це зазначила головний державний інспектор відділу з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Олександра Фільварок під час зустрічі – навчання з податківцями Івано-Франківщини.

За словами посадовиці, встановлення невідповідностей не означає, що зазначені у декларації відомості є неточними. Вони свідчать про те, що дані в декларації відрізняються від даних реєстрів чи баз даних. Окремі невідповідності можуть свідчити лише про різне написання даних про об’єкт у декларації та в реєстрах.

При цьому, Олександра Фільварок зазначила, якщо в Довідці за результатами автоматизованої перевірки поданих декларацій виявлено невідповідності, подавати уточнюючої декларації не потрібно, але їх необхідно врахувати при заповненні декларацій наступних періодів або виправленні даних в реєстрах (якщо вони виявились неактуальними).

Також зауважила, що наявність Довідки не виключає проведення повної перевірки декларації, у разі наявності НАЗК інформації про можливе недекларування активів, ознак незаконного збагачення, необґрунтованість активів, а також не виключає проведення моніторингу способу життя декларанта за наявності підстав, визначених законом.

Крім цього, Олександра Фільварок нагадала, що щорічні декларації за 2021 та 2022 роки необхідно подати до 31 січня 2024 року, а за 2023 рік – до 31 березня 2024 року включно.