Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 220 мільйонів гривень плати за землю надійшло до місцевих бюджетів Івано-Франківщини

опубліковано 24 квітня 2024 о 08:44

За I квартал 2024 року до місцевих бюджетів Прикарпаття надійшло 220,3 мільйона гривень плати за землю, що на 4,5 мільйона гривень більше, ніж торік. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області. 

Із загальної суми надходжень юридичні особи перерахували до бюджетів громад 190,1 мільйона гривень земельного податку і орендної плати, що на 0,9 мільйона гривень більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Фізичні особи сплатили до місцевих бюджетів 30,2 мільйона гривень, що на 3,6 мільйона гривень більше минулорічної сплати. 

Нагадаємо, плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. 

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування земельним податком – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Суб’єкти господарювання - юридичні особи самостійно розраховують суму земельного податку, яку зазначають в податковій декларації з земельного податку та подають її до податкового органу за місцем знаходження земельних ділянок. Податкове зобов’язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік юридичні особи сплачують за місцезнаходженням земельної ділянки щомісяця, протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця.   

Громадянам суми земельного податку нараховують контролюючі органи, а сплатити суму земельного податку фізичні особи мають упродовж 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.   

Ознайомитись з повідомленням – рішенням фізичні особи можуть в Електронному кабінеті платника або у мобільному застосунку «Моя податкова».