Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За перший місяць року 40 мільйонів гривень задекларували громадяни Івано-Франківщини. Кампанія декларування 2024 набирає обертів

опубліковано 14 лютого 2024 о 16:32

З 1 січня розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року. Уже за перший місяць року 498 мешканців області подали до податкової служби декларації про отримані доходи, та зобов’язалися сплатити 1,8 мільйона гривень ПДФО та 300 тисяч військового збору. Наразі платники уже сплатити більше 1 мільйона гривень ПДФО та 100 тисяч гривень військового збору.

Про це журналістам під час пресконференції повідомила заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата. Посадовець нагадала, що подати декларацію потрібно до 1 травня, а от сплатити задекларовані до сплати ПДФО та військовий збір необхідно не пізніше 1 серпня ц.р.

Наталія Зікрата наголосила, що обов’язок подання декларації виникає у тих громадян, які торік отримали доходи, з яких не було сплачено податки, а це: спадщина, подарунки, отримані не від членів сім’ї першого другого ступеня споріднення,  доходи від операцій з продажу чи обміну рухомого майна, продаж сільськогосподарської продукції; дохід від здавання в оренду майна іншій фізичній особі, іноземні доходи, нецільова благодійна допомога  чи скажімо дохід від продажу цінних паперів.

Також, зазначила посадовець, обов’язок подання декларації виникає і у благодійників фізичних осіб, які внесені до Реєстру волонтерів. У розділі декларації «Доходи, які не включаються до загального річного оподаткованого доходу» потрібно зазначити усі кошти, які надійшли на рахунок впродовж звітного року. Тобто, уточнила Наталія Зікрата, такі надходження лише відображаються в документі, проте не оподатковуються. Волонтерам також потрібно забезпечити документальне підтвердження грошових витрат, які були скеровані на  військові потреби чи благодійну допомогу постраждалим від війни. Подати декларацію повинні і військові, які отримували торік благодійну допомогу від благодійників-фізичних осіб, однак, у разі неможливості подати декларацію військовослужбовці можуть зробити це після завершення війни. 

Задекларувати власні доходи до 1 травня повинні й самозайняті особи, зокрема, приватні нотаріуси, адвокати, аудитори та ін..

Також пам’ятати про свій конституційний обов’язок щодо сплати податків повинні репетитори, художники, спортсмени, фотографи, відеооператори, блогери, музиканти та ін. особи, які торік отримували доходи від своєї діяльності, проте здійснювали це без реєстрації підприємця.

До речі, якщо громадяни України, мають намір виїхати за кордон на постійне місце проживання, то вони повинні також подати декларацію про майновий стан і доходи. Зробити це потрібно не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. 

Отримати за необхідності допомогу в заповненні декларації громадяни завжди можуть в будь-якому ЦОП, переконує Наталія Зікрата. 

Подається звітний документ до податкового органу за місцем податкової адреси платника, у зручний для нього спосіб: поштою, через Електронний кабінет або навіть через мобільний телефон – варто лише завантажити безкоштовний додаток “Моя податкова”, а ще згенерувати електронний ключ.