Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прикарпатські платники сплатили за власну нерухомість понад 128,2 мільйони гривень податку

опубліковано 28 листопада 2022 о 11:02

Впродовж 2022 року прикарпатці сплатили за власну житлову та нежитлову нерухомість 128,2 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Юридичні особи перерахували до місцевого бюджету 99,6  млн грн податку, а фізичні особи  сплатили 28,6 млн гривень. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачують юридичні та фізичні особи, які є власниками житлової та нежитлової нерухомості.

Юридичні особи самостійно визначили суму податку до сплати у декларації та сплатили   податок за 2022 рік.

Фізичним особам податок нараховують органи податкової служби за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості, вручаючи їм податкові повідомлення-рішення. В поточному році громадяни сплачуватимуть податок на нерухомість за об`єкти, що були у володінні в 2021 році, але сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані лише ті фізичні особи, які володіють квартирою, квартирами, житлова площа яких перевищує 60 кв.м і будинку площею більше 120 кв.м. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв.м., тобто податок нараховується лише на «зайві» квадратні метри. Крім того, розрахована сума податку на нерухоме майно, збільшується на 25 тис. грн. за кожен об’єкт нежитлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 кв. м для квартири або 500 кв. м для будинку. Сплатити визначену суму податку на нерухоме майно громадянам необхідно впродовж 60 днів з дня отримання повідомлення – рішення. Якщо власники нерухомості, не отримали такого повідомлення-рішення, чи мають сумніви щодо об’єктів оподаткування, сум нарахованого податку, їм необхідно звернутись до Центрів обслуговування платників за місцем знаходження об'єктів оподаткування.

Звертаємо увагу, що у разі зміни місця реєстрації, громадянам необхідно протягом місяця подати до державної податкової інспекції заяву форми 5-ДР. Також, платники податку можуть звернутися з письмовою заявою до податкового органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

 - об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток;

 - розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості;

 - права на користування пільгою із сплати податку;

 - розміру ставки податку;

 - нарахованої суми податку.

Інформуємо, що на сьогодні ДПС запроваджено низку електронних сервісів, зокрема щодо можливості сплати податку на майно з фізичних осіб засобами Електронного кабінету.

Також за допомогою Електронного кабінету платники податків - фізичні особи мають можливість перегляду даних, зокрема, щодо:

 - об’єктів оподаткування (земельні ділянки, житлові будинки, квартири, садові (дачні будинки), гаражі, легкові автомобілі);

 - сформованих податкових повідомлень-рішень та необхідних платіжних реквізитів органів місцевого самоврядування для сплати податку на нерухомість, транспортного податку та плати за землю;

 - розрахунків сум податкових зобов’язань за такими податками;

 - стану розрахунків з бюджетом.