Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Івано-Франківщини направили 4308 вимог для примусового стягнення єдиного внеску

опубліковано 20 травня 2020 о 15:18

Головне управління ДПС в Івано-Франківській області інформує, що у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби суб’єктів господарювання звільнено від сплати окремих податків, зборів та внесків, а також від нарахування пені та штрафів, проте сам обов’язок подання звітності та сплати заборгованості, яка виникла до введення карантинних заходів, не скасовано. Тобто, звітність платником податків має бути подана, а заборговані суми сплачені.

Нагадаємо, пільги при сплаті єдиного внеску надано фізичним особам – підприємцям, які працюють на себе, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерського господарства, тобто людей, які самі себе забезпечують роботою. Але тим, хто використовує працю найманих працівників, слід зрозуміти, що звільнення не стосується внесків, які нараховуються на зарплату найманих осіб. Такі нарахування слід в обов’язковому порядку задекларувати та сплатити у встановлені законодавством терміни.

Однак, зважаючи на карантинні заходи, тимчасово з 18 березня по 31 травня поточного року платникам податків припинено нарахування пені та штрафних санкцій за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску.

При цьому, фізичним-особам підприємцям, в т.ч. тим, що використовують працю найманих осіб і допустили заборгованість з ЄСВ до введення карантинних заходів, фахівцями податкової служби формуються і направляються узгоджені вимоги про сплату недоїмки з єдиного внеску до державної виконавчої служби для примусового стягнення.

Так, з початку 2020 року податківцями Івано-Франківщини направлено для виконання до державної виконавчої служби 4308 узгоджених вимог для примусового стягнення єдиного внеску на загальну суму 63,0 млн гривень.

Станом на 01.05.2020 року заборгованість зі сплати ЄСВ в цілому по Івано-Франківській області становить 192,5 млн гривень. Таким чином роботодавці, не виконуючи норми Закону, не лише порушують платіжну дисципліну, спричиняючи нестачу коштів для виплати пенсій нинішнім пенсіонерам, а і позбавляють осіб, які у них працюють, права на соціальний захист при настанні страхового випадку.

Із внесенням змін до законодавства про пенсійне забезпечення вагомого значення набув страховий стаж. Саме наявність необхідних років страхового стажу визначає право особи на пенсійне забезпечення. За нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у страховий стаж для вирахування розміру пенсії включаються періоди, за які щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій мінімального страхового внеску. Тільки після повного розрахунку роботодавця, ці місяці будуть зараховані до страхового стажу застрахованої особи. А тому застерігаємо роботодавців у яких наявна заборгованість з єдиного внеску, цей період не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу.

На противагу найманим працівникам, за яких сплачує єдиний соціальний внесок та звітує роботодавець, фізичним особам-підприємцям необхідно самостійно дбати про зарахування періоду діяльності до страхового стажу щоб не позбавити себе майбутньої пенсії та інших соціальних гарантій.

Рекомендуємо суб’єктам господарювання погасити заборгованість зі сплати ЄСВ та не допускати в подальшому виникнення боргу (недоїмки). З метою недопущення виникнення та зростання штрафних санкцій та пені, платник самостійно може дізнатись про наявність/відсутність заборгованості провести звірку в Центрі обслуговування платників за місцем його реєстрації або скористатися власним «Електронним кабінетом платника податків» за умови наявності особистого електронний цифровий підпис.