Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За відсутність у фіскальних чеках реквізитів марок акцизного податку доведеться сплатити чималий штраф

опубліковано 20 березня 2023 о 13:54

Про це під час брифінгу повідомив заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ігор Кравець. 

За словами посадовця, суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібний продаж алкогольних напоїв, що підлягають маркуванню марками акцизного податку, зобов’язані відображати у фіскальних касових чеках цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку, а саме серію та номер.

Адже, відсутність реквізитів марок акцизного податку у фіскальних касових чеках, які формуються РРО та програмними РРО, при продажу алкогольних напоїв призводить до створення суб’єктами господарювання невідповідних розрахункових документів. Тож за таке порушення відповідно до статті 17 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» до платника, попереджає податківець, можуть бути застосовані чималі штрафні санкції. Так, якщо суб’єкт господарювання схибив уперше, то доведеться сплатити 100 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів, а от повторне порушення передбачатиме уже 150 відсотків вартості товарів.

Тож Ігор Кравець наголосив суб’єктам господарювання на важливості правильного відображення в чеках РРО/ПРРО усіх обов’язкових реквізитів, у тому числі реквізитів марок акцизного податку (серії та номеру) при продажу алкогольних напоїв.