Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізація найманої праці, а не штрафні санкції – мета податкової служби та управління праці

опубліковано 09 березня 2023 о 15:18

Тіньовий ринок праці, на жаль, наразі залишається реаліями сьогодення та спричиняє корозійний ефект на економічні процеси, адже через неналежну сплату податків, (а то й узагалі її відсутність) на роки гальмує соціальний розвиток будь-якої громади, приглушує її виробничий потенціал та робить економічно непривабливою. Та й сам нелегальний працівник втрачає своє право на лікарняні, відпускні виплати, чи скажімо компенсацію за отримані травми або захворювання у зв’язку з недотриманням роботодавцем правил безпеки праці. Окрім того, такому робітнику не нараховується трудовий стаж, а отже й претендувати на пенсійне забезпечення в майбутньому він не може. 

Власне, шляхи боротьби з нелегальною зайнятістю населення, подальша співпраця та спільні заходи, спрямовані на виявлення та усунення порушень у сфері трудових відносин, й стали предметом обговорення сьогоднішньої зустрічі керівництва ГУ ДПС в Івано-Франківській області та представників Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

Зокрема, як з зазначила начальник ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик, викорінення такого ганебного явища як нелегальна праця має пріоритетне значення, особливо в умовах сьогоднішньої війни, адже тягне за собою не лише несплату ЄСВ чи ПДФО, а й військового збору, що, в свою чергу, ослаблює обороноздатність держави: “Тому тут, в тилу, ми повинні гідно тримати свій економічний фронт та цим самим допомагати тим, хто стримує ворога на передовій. Боротьба з економічними правопорушеннями, зокрема й тіньовими виплатами заробітної плати сьогодні є архіважливою для збереження нашої країни”.

Розвинути і в роботодавця, і в працівника відчуття обов’язку перед державою та власної відповідальності за майбутнє країни є спільною метою обох відомств. Саме тому, на думку Ірини Столярик, ефективними будуть проведення спільних заходів роз’яснювального характеру за участі фахівців згаданих служб з платниками податків, а також з керівниками територіальних громад, адже їх належне функціонування на пряму залежить від обсягу сплати податків до місцевого бюджету, левову частку з яких складає ПДФО, тому виявлення та усунення фактів нелегальної праці має стати також першочерговим завданням і органів місцевого самоврядування.

В ході зустрічі учасники заходу погодили шляхи та способи інформаційної комунікації між двома службами, що забезпечить більш ефективне виконання державних завдань, спрямованих на виведення трудових відносин “з тіні”. Результат зустрічі був закріплений укладанням Угоди про співпрацю та партнерство між двома службами підписантами якого стали начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик та начальник Південно-Західного  міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Богдан Сагайдак.