Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці провели онлайн-зустріч з представниками територіальних громад Івано-Франківщини

опубліковано 28 січня 2022 о 10:00

Сьогодні, за ініціативи Програми «U-LEAD з Європою» та спільно з Головним управлінням ДПС в Івано-Франківській області відбулась онлайн-зустріч для представників територіальних громад. В заході взяли участь заступник начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата, керівник Івано-Франківського регіонального офісу Руслан Панасюк, керівники структурних підрозділів податкової служби області та керівники і спеціалісти територіальних громад Івано-Франківщини.

В ході заходу Наталія Зікрата розпочала свою промову із спільного завдання, яке стоїть як перед податковою службою так і територіальними громадами – це забезпечення наповнення місцевих бюджетів та пошуку резервів їх наповнення. І в даному випадку, ефективна співпраця між органами влади – це та складова, яка дозволяє забезпечити громаду додатковими фінансовими ресурсами для подальшого їх розвитку.

Так, під час онлайн-зустрічі Наталія Зікрата нагадала, що згідно з чинним законодавством ФОПи сплачують ПДФО за найманих осіб за місцем своєї реєстрації, а юридичні особи, в т.ч. які мають філії чи відокремлені підрозділи, не уповноважені на нарахування та сплату ПДФО, та які виплачують оподатковуваний дохід своїм працівникам, перераховують ПДФО до місцевого бюджету за фактичним їх місцезнаходженням. Відповідно представники територіальних громад мають бути зацікавленні в повноті сплати ПДФО такими юридичними особами до місцевого бюджету їх громади.

Також посадовець зауважила: «Своєчасна сплата податків та погашення податкового боргу до місцевих бюджетів – запорука фінансової спроможності територіальних громад. Оскільки, саме за рахунок коштів бюджетів громад здійснюється фінансування соціальних потреб та інфраструктури громади». Однак зауважила Наталія Зікрата, що однією з поширених причин виникнення заборгованості у платників є зміна місця адреси проживання та не повідомлення про це податкову службу. Адже в таких випадках, додає посадовець, людина фізично не може отримати податкове повідомлення-рішення, проте борг за цим платником буде рахуватись та відповідно нараховуватись штрафні санкції. Щоб уникнути таких випадків і у разі зміни облікових даних, громадянам слід подати до податкової служби форму №5-ДР.

Крім того, Наталія Зікрата нагадала про кампанію декларування доходів, отриманих громадянами у минулому році, яка триває до 1 травня, право на податкову знижку, якою можна скористатись до 31 грудня, а також про можливість скористатись податковою амністією до 1 вересня 2022 року.

Також під час заходу заступник начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС Ольга Рожко детально зупинилась на питаннях сплати до місцевих бюджетів майнових податків, а саме на своєчасному і коректному встановленні ставок податку на нерухоме майно, земельного податку, необхідності оформлення та введення в експлуатацію житлових і нежитлових будівель, оформлення земельних ділянок власниками та реєстрації в Державному земельному кадастрі, використання земельних ділянок без реєстрації договорів оренди, а також своєчасності інформування податкової служби, а саме до 25 лютого про укладені договори оренди земельних ділянок. Також посадовець рекомендувала, що у разі, якщо договір укладений, але в подальшому за такими угодами не сплачується орендна плата за земельні ділянки, розривати такі договори.      

Цікавило учасників і актуальне сьогодні питання застосування реєстраторів розрахункових операцій та відповідальності у разі не проведення розрахункових операцій.

Так начальник відділу інформаційної взаємодії Мар'яна Мороз розповіла хто повинен застосовувати касові апарати (РРО), можливості використання безкоштовних програмних реєстраторів розрахункових операцій, та які платники зобов’язані вести облік товарних запасів.

Зокрема, посадовець зауважила, що з 2022 року підприємці – спрощенці на другій, третій та четвертій групі, які здійснюють розрахункові операції та які здійснюють розрахунки за товар готівкою зобов’язані застосовувати РРО чи ПРРО і відповідно повинні видавати фіскальні чеки покупцям незалежно від виду діяльності чи обсягу доходу.  Крім того зауважила, що підприємці, які здійснюють діяльність у населених пунктах із населенням більше ніж 25 тисяч осіб при використанні РРО зобов’язані встановлювати і платіжні термінали. Також додала, що на сьогодні є можливості, які дозволяють використовувати власний смартфон як платіжний термінал. 

При цьому, Мар'яна Мороз зауважила, що в кінці минулого року Уряд прийняв Постанову від 23.12.2021 № 1359, яка внесла зміни до постанови №1336, якою передбачено звільнення підприємців, що здійснюють роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних товарів), від обов'язкового застосування РРО, але із застосуванням КОРО (книг обліку розрахункових операцій) та РК (розрахункових квитанцій), при умові не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій 167 розмірів мінімальної заробітної плати, який у 2022 році дорівнює 1 085 500 гривень. Водночас, такі виключення не застосовуються, тобто необхідно застосовувати РРО на території села, якщо роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті в якому також здійснюється реалізація підакцизної продукції чи одночасно здійснюється дистанційна торгівля. Також Уряд делегував право сільським радам самостійно приймати рішення про обов'язковість застосування РРО на їх території.

Щодо відповідальності за не проведення розрахункових операцій, то фізичні особи-підприємці, які встановлять РРО чи ПРРО до 1 березня, впродовж 2022 року, у разі виявлення в ході перевірки у них факту не проведення розрахункових операцій через РРО або програмні РРО з фіскальним режимом роботи сплачуватимуть штраф в розмірі 10% від встановлених законом. Ті ж, як не встановлять – сплачуватимуть в повному обсязі, тобто в розмірі 100% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг),  за кожне наступне порушення - 150 %.

Також посадовець зазначила, що з 26 листопада 2021 року окремі фізичні особи-підприємці мають вести облік товарних запасів, відповідно до вимог Порядку затвердженого наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496. Зокрема, платники єдиного податку на ІІІ групі, які зареєстровані платниками ПДВ, а також підприємці-платники єдиного податку що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення та ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння.

Мар'яна Мороз розповіла і про особливості оподаткування ПДВ та акцизним податком тютюнових виробів та відображення сум таких податків у фіскальних чеках. Зокрема зауважила, що операції з постачання з 1 січня 2022 року залишків тютюнової продукції, виготовленої до 31 грудня 2021 року на всіх етапах постачання таких залишків від виробника до кінцевого споживача оподатковуються за ставкою 20 % і відповідно у фіскальному чеку відображаються з ПДВ та акцизним податком. Що стосується нової партії тютюнової продукції виготовленої в цьому році, то реєстратор розрахункових операцій необхідно перепрограмувати і у фіскальному чеку зазначати без ПДВ і акцизного податку.  

Крім цього, посадовець нагадала, що з минулого року підприємці – платники єдиного податку І, ІІ груп та платники єдиного податку ІІІ групи, які не є платниками ПДВ мають вести облік доходів, шляхом їх помісячного відображення, у довільній формі в паперовому чи електронному вигляді.

Також Мар'яна Мороз зауважила, що у зв’язку з тим, що наразі є проблема з придбанням традиційних касових апаратів і відповідно щоб бізнес  не порушував законодавство, а працював в правовому полі рекомендувала зареєструвати таким суб’єктам господарювання програмний реєстратор розрахункових операцій, який може використовувати на планшеті, смартфоні чи комп’ютері. Крім того, посадовець додала, що такий програмний продукт надається ДПС безкоштовно і його реєстрація здійснюється в короткі терміни.  Для початку необхідно в електронній формі з використання цифрового підпису подати форму № 20-ОПП, якщо така заява не була подана раніше. Далі платнику необхідно подати заяву за формою № 1-ПРРО за основним місцем обліку через Електронний кабінет. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

На завершення Мар'яна Мороз зазначила, що платники, які бажають зареєструвати програмні РРО можуть завантажити програмне забезпечення та отримати інформацію і відеоуроки з даного питання на вебпорталі ГУ ДПС в Івано-Франківській області в розділі «Програмні РРО», а  у разі виникнення питань можуть отримати інформаційну підтримку в Центрах обслуговування платників за місцем реєстрації чи звернутись до податкової служби за номерами телефонів (0342) 77-18-68 та 77-18-86.