Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про перші підсумки кампанії декларування розповіла під час брифінгу заступник начальника ГУ ДПС Наталія Зікрата

опубліковано 26 січня 2022 о 13:07

З 1 січня до 1 травня п.р. громадяни, які отримували у 2021 році доходи, з яких не були сплачені податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, зобов’язані подати до податкової річну декларацію про майновий стан і доходи. Про це під час брифінгу повідомила заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата.

При цьому наголосила, що зобов’язані подавати декларації громадяни, які отримали спадщину чи подарунки не від членів сім’ї першого другого ступеня споріднення, доходи від здавання в оренду майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу чи обміну рухомого майна, доходи від продажу сільськогосподарської продукції, іноземні доходи чи нецільову благодійну допомоги, доходів від продажу цінних паперів чи списаного банківського кредиту.

Також зазначила, що декларації про майновий стан і доходи мають подати і особи, які в минулому році отримували дохід від своєї діяльності, але не були зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, наприклад: репетитори, художники, спортсмени, фотографи, відеооператори, блогери, музиканти та самозайняті особи, зокрема, приватні нотаріуси, адвокати, аудитори.

Крім цього, заступник начальника обласної податкової зауважила, що під час кампанії декларування громадяни не лише зобов’язані декларувати неоподатковані доходи, але й можуть скористатися правом на податкову знижку, тобто повернути частину сплаченої суми податку на доходи фізичних осіб.

Таким правом можуть скористатися громадяни, які протягом 2021 року сплачували за навчання закладам освіти за себе або за членів сім’ї першого ступеня споріднення, проценти за іпотечним житловим кредитом, за будівництво або придбання доступного житла, за послуги пов’язані з всиновленням дитини, за переобладнання транспортного засобу, за використання допоміжних репродуктивних технологій, страхові платежі (внески, премії) за договорами страхування, орендну плату за договорами оренди житла, благодійні внески (пожертви) неприбутковим організаціям.

Подати декларацію про майновий стан і доходи громадяни, за словами Наталії Зікратої, громадяни зобов’язані до 1 травня 2022 року, а сплатити задекларовані суми податку і військового збору - до 1 серпня поточного року. При цьому правом на податкову знижку громадяни можуть скористатись упродовж усього 2022 року. Для подання такої декларації посадовиця порекомендувала платникам скористатися Електронним кабінетом.

Насамкінець зазначила, що з початку кампанії свої доходи задекларували вже 97 прикарпатців, з них, 86 - особи, які зобов’язані декларувати доходи та 11 – на отримання податкової знижки. Загальна сума задекларованого доходу становить майже 13 млн грн, до сплати нараховано 328 тис.грн податку на доходи фізичних осіб та 83 тис.грн військового збору. До повернення на розрахункові рахунки платників належить 34,4 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.