Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платник податку має право на податкову знижку

опубліковано 09 грудня 2019 о 14:30

З 9 по 13 грудня поточного року в Україні проходить Всеукраїнський тиждень права. В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, в рамках його проведення, надають роз’яснення щодо прав платників податків, зокрема права платника на податкову знижку.

Так, відповідно до статті 166 Податкового кодексу громадяни, які протягом звітного року здійснювали витрати, пов’язані зі сплатою за навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти, у вищих та професійно-технічних навчальних закладах, внесків на благодійність, відсотків за іпотечним кредитом, витрати на оплату оренди житла для внутрішньо переміщених осіб, витрати на переобладнання машин під біопаливо тощо мають право на повернення сплаченого податку на доходи фізичних осіб.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів. У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Для отримання податкової знижки за результатами 2018 року необхідно подати декларацію за місцем реєстрації до 31 грудня 2019 року. У декларації зазначається сума одержаної зарплати за рік, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення. Тобто, особа, яка має намір скористатися правом на податкову знижку додає до декларації про майновий стан і доходи: копію договору про надання послуг та відповідні платіжні і розрахункові документи. Податок підлягає поверненню протягом  60 календарних днів з дня подання декларації.

Використати право на податкову знижку за підсумками 2018 року  громадяни можуть  до 31 грудня 2019 року. У разі, якщо платник податку не скористається правом на нарахування податкової знижки до 31 грудня п.р., таке право на наступний податковий рік не переноситься.