Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Провели державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності?! Не забудьте подати «ліквідаційну» звітність!

опубліковано 26 листопада 2019 о 13:05

За фізичною особою – підприємцем, яка подала державному реєстратору заяву про припинення підприємницької діяльності, залишається обов’язок щодо подання звітності та остаточного розрахунку з податків (зборів) та єдиного внеску. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Нагадаємо, ФОП, який припинив діяльність, зобов'язаний подати звітність за останній звітний податковий період та сплатити необхідні податки і збори та єдиний внесок як за останній звітний період, так і ті, які виникли раніше, проте не були погашені своєчасно.

Фізичні особи, які перебували на загальній системі оподаткування, зобов’язані подати ліквідаційні податкові декларації про майновий стан і доходи, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Фізичні особи, які застосовували спрощену систему оподаткування, мають подати податкові декларації платника єдиного податку востаннє за податковий (звітний) квартал в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року.

Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску із зазначенням «ліквідаційний», подається протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Останнім періодом, за який необхідно нарахувати та сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення. Сплачується єдиний внесок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання  «ліквідаційного» Звіту».

Звертаємо увагу, на сьогодні є чимало підприємців, які не здійснюють свою діяльність і при цьому не звернулись до Державного реєстратора із заявою про припинення своєї підприємницької діяльності. Такі платники обліковуються в органах податкової служби як діючі платники податків і їм нараховуються податкові зобов’язання з єдиного соціального внеску та накопичується заборгованість.

Рекомендуємо, суб’єктам господарювання, які не здійснюють підприємницьку діяльність розпочати процедуру припинення (звернутись до реєстратора із відповідною заявою) та провести звірку в органах податкової служби щодо заборгованості з єдиного внеску. Також, стан розрахунків з бюджетом платники можуть самостійно перевірити в Електронному кабінеті.