Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи є об’єктом оподаткування збором за місця для паркування транспортних засобів земельна ділянка, що належить юридичній особі на правах власності і відведена для забезпечення паркування транспортних засобів?

опубліковано 24 березня 2017 о 14:18

Відповідно до пп.268 1.1.1 п.268 1 ст. 268 1 ПКУ платниками збору за місця для паркування транспортних засобів є юридичні особи, їх філії (відділення, представництва), фізичні особи - підприємці, які згідно з рішенням сільської, селищної або міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.

Так, згідно пп. 14.1.104. п.14.1 ст.14 ПКУ майданчики для платного паркування - площа території (землі), що належить на правах власності територіальній громаді або державі, на якій відповідно до рішення органу місцевого самоврядування здійснюється платне паркування транспортних засобів

Спеціально відведені автостоянки - площа території (землі), що належить на правах власності територіальній громаді або державі, яка визначається органами місцевого самоврядування із встановленням правил щодо відповідальності за збереження транспортного засобу (пп.14.1.229. п.14.1 ст.14 ПКУ)

Перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, в якому зазначаються їх місцезнаходження, загальна площа, технічне облаштування, кількість місць для паркування транспортних засобів, затверджується рішенням сільської, селищної або міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад про встановлення збору. До такого рішення додається перелік осіб, які уповноважені організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів.

Об'єктом оподаткування є земельна ділянка, яка згідно з рішенням місцевої ради спеціально відведена для забезпечення паркування транспортних засобів на автомобільних дорогах загального користування, тротуарах або інших місцях, а також комунальні гаражі, стоянки, паркінги (будівлі, споруди, їх частини), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету, базою оподаткування – площа таких земельних ділянок. Винятком є площа земельної ділянки, яка відведена для безоплатного паркування транспортних засобів інвалідів ( п.268 1.2 ст. 268 1 ПКУ).

Виходячи з наведеного, земельна ділянка, яка знаходиться у власності юридичної чи фізичної особи та право на яку оформлено та зареєстровано відповідно до вимог чинного законодавства,  не є об’єктом оподаткування збором за місця для паркування транспортних засобів.