Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо правомірності визначення тривалості проведення в структурних підрозділ одного з акціонерних товариств планових документальних перевірок в кількості 30 днів

опубліковано 05 жовтня 2015 о 12:19

Питання

До податкових інспекцій ГУ ДФС в Івано-Франківській області звернулися структурні підрозділи одного з акціонерних товариств щодо правомірності визначення тривалості проведення в них планових документальних перевірок в кількості 30 днів.

Відповідь

Згідно статті 77.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 N2755-VI  із змінами та доповненнями (далі Податковий кодекс) документальна планова перевірка повинна бути передбачена в плані-графіку проведення планових документальних перевірок. Статтею 77.7 Податкового кодексу зазначено, що строки проведення документальної планової перевірки встановлені статтею 82 цього Кодексу. Згідно статті 82 Податкового кодексу тривалість планових документальних перевірок не повинна перевищувати 30 робочих днів для великих платників податків, щодо суб'єктів малого підприємництва - 10 робочих днів, інших платників податків - 20 робочих днів.

Порядок формування плану-графіка проведення органами державної фіскальної служби документальних планових перевірок платників податків затверджений наказом Міністерства фінансів України від 02.06.2015 №524.

Згідно цього Порядку розподіл платників податків - юридичних осіб провадиться відповідно до статті 55 розділу II Господарського кодексу України від 16.01.2013 №436-IV (далі – Господарський кодекс).

Пунктом 3 статті 55 Господарського кодексу визначено, що суб'єкти господарювання залежно від кількості працюючих та доходів від будь-якої діяльності за рік можуть належати до суб'єктів малого підприємництва, середнього або великого підприємництва.

При цьому, згідно пункту 2 статті 55 Господарського кодексу суб'єктами господарювання є господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

Зважаючи на те, що акціонерне товариство є суб'єктом великого підприємництва, в плані-графіку проведення документальних планових перевірок суб’єктів господарювання на III квартал 2015 року, який затверджено Головою Державної фіскальної служби України 30.06.2015 року, тривалість перевірки товариства, як юридичної особи, визначено в кількості 30 робочих днів.

Відповідно до довідок з ЄДРПОУ структурні підрозділи діють без права юридичної особи та відповідно до Положення є структурними одиницями (філіями) акціонерного товариства.

Тому, в плані-графіку проведення документальних планових перевірок суб’єктів господарювання на III квартал 2015 року тривалість перевірки структурних підрозділів, так само як і акціонерного товариства,  визначено в кількості 30 робочих днів.

Враховуючи вищенаведене, податковими інспекціями в повідомленнях про проведення планових виїзних документальних перевірок структурних підрозділів акціонерного товариства  правомірно визначено тривалість перевірки в кількості 30 робочих днів.