Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про умови надання органом ДФС довідки про відсутність заборгованості за формою №22-ОПП у випадку наявності рахунку в банківській установі, яка ліквідується

опубліковано 13 жовтня 2015 о 11:55

Питання:

Яким чином підприємство, яке припиняється, може отримати довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків, зборів за формою №22-ОПП, якщо залишився незакритим рахунок у фінансовій установі з залишком коштів 0.01 грн.?

 

Відповідь:

Державна фіскальна служба листом від 31.08.2015 №32230/7/99-99-11-01-03-17 надала роз’яснення щодо закриття рахунків платників податків у банках, які ліквідуються. Відповідно до даного роз’яснення, вимог Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 зі змінами і доповненнями, юридичній особі, щодо якої прийнято рішення про припинення, для отримання довідки про відсутність заборгованості за формою №22-ОПП необхідно закрити банківські рахунки. Якщо рахунки відкриті у банківській установі, яка ліквідується, і за якими не задоволені кредиторські вимоги, платник податків надає довідку про суму визнаних ліквідатором банку кредиторських вимог та черговість їх задоволення.

Однак згідно ч.4 ст.26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не відшкодовує кошти за вкладом у розмірі менше 10 гривень. Враховуючи зазначене, вважаємо за доцільне такій юридичній особі для отримання довідки за формою №22-ОПП надавати до ДПІ за основним місцем обліку копії листа-звернення до банківської установи щодо закриття рахунків та відповіді такої банківської установи, яка свідчить про те, що залишок на рахунку менший 10 гривень. Одночасно з поданням копій пред'являються оригінали зазначених документів.