Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи може фізична особа - підприємець розрахуватись за отриманий (імпортований) товар від нерезидента готівкою в гривневому еквіваленті на митній території України?

опубліковано 30 червня 2016 о 16:21

Відповідно до ст.7 Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» зі змінами та доповненнями (далі - Декрет) у розрахунках між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту використовуються як засіб платежу іноземна валюта та грошова одиниця України - гривня. Такі розрахунки здійснюються лише через уповноважені банки в порядку, установленому Національним банком України.

Використання іноземної валюти на території України як засобу платежу потребує індивідуальної ліцензії Національного банку України згідно з пп. «г» п.4 ст.5 Декрету.

При цьому, п.3 постанови правління Національного банку України від 28 травня 2012 року №209 «Про врегулювання питань щодо використання гривні в розрахунках між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту» встановлено, що розрахунки в гривні між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту (розрахунки за експорт/імпорт товарів) здійснюються через уповноважені банки без індивідуальних ліцензій Національного банку України з урахуванням вимог Положення про відкриття та функціонування кореспондентських рахунків банків-резидентів та нерезидентів в іноземній валюті та кореспондентських рахунків банків-нерезидентів у гривнях, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 26 березня 1998 року №118, постанови Правління Національного банку України від 30 грудня 2003 року №597 «Про  переказування коштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за     деякими операціями» та Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року №492.

Згідно зі ст.1 Закону України від 16 квітня 1991 №959 «Про зовнішньоекономічну діяльність» під товаром слід розуміти будь-яку продукцію, послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, призначені для продажу (оплатної передачі).

Отже, розрахунки в гривні та в іноземній валюті між резидентами і нерезидентами за експорт/імпорт товарів здійснюються лише через уповноважені банки. При цьому, використання іноземної валюти на території України як засобу платежу потребує індивідуальної ліцензії Національного банку України. Розрахунки в гривні між резидентами і нерезидентами за експорт/імпорт товарів здійснюються без індивідуальних ліцензій Національного банку України.