Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи звільняються від сплати орендної плати за землі державної та комунальної власності СГД-фізичні особи, які мобілізовані до Збройних сил України та беруть участь в антитерористичній операції (АТО)?

опубліковано 05 квітня 2016 о 10:23

Порядок справляння орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності визначено розділом ХІІІ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ). Положеннями цього розділу не передбачені пільги по орендній платі за землю.

Разом з тим, згідно із ст. 32 ПКУ строк сплати податку може бути змінено шляхом перенесення встановленого податковим законодавством строку сплати податку або його частини на більш пізній строк. Загальні засади розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платників податків передбачені ст. 100 ПКУ.

Перелік обставин, що є підставами для відстрочення грошових зобов’язань (податкового боргу), та підтверджуючих ці обставини документів, наведено у постанові Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1235 «Про затвердження переліку обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин».

Податковий борг платника податків, що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), може бути списаний як безнадійний відповідно до ст. 101 ПКУ. Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.10.2013 № 577.

Враховуючи вказане, СГД-фізичні особи, які мобілізовані до Збройних сил України та беруть участь в антитерористичній операції (АТО) не звільняються від сплати орендної плати за землі державної та комунальної власності.