Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи звільняється від обов’язкової сплати єдиного соціального внеску фізична особа підприємець, яка перебуває на 3 групі (не є платником ПДВ) спрощеної системи оподаткування, є інвалідом 3 групи загального захворювання, отримує пенсію по інвалідності внаслідок загального захворювання, та які підтверджуючі документи потрібно для цього представити?

опубліковано 13 листопада 2015 о 14:37

Особи зазначені у п. 4 частини 1 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року           № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску,  якщо вони є пенсіонерами  за  віком  або інвалідами  та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.  Такі  особи  можуть  бути  платниками  єдиного   внеску виключно    за    умови   їх   добровільної   участі   у   системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідно до п. 2 частини 1 ст. 6 платник ЄВ має право звертатися до органу ДФС з письмовою заявою про зміну умов сплати єдиного внеску у разі зміни його статусу як платника (або отримання права на зміну розміру ЄВ, зокрема у звязку із зміною виду економічної діяльності).

Таким чином, ФОП платник ЄП повідомляє орган ДФС про набуття статусу інваліда або пенсіонера шляхом подання письмової заяви довільної форми із відповідними підтверджуючими документами, а саме: копією довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності та / або копією пенсійного посвідчення.

При цьому, зазначена особа звільняється від сплати за себе єдиного внеску з наступного місяця, після набуття статусу інваліда або пенсіонера.