Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи є базою нарахування та утримання єдиного соціального внеску відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» одержана сума матеріального забезпечення застрахованим особам допомога по вагітності та пологах, нарахована на основі Листка непрацездатності та відповідно до Договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування?

, опубліковано 20 жовтня 2015 о 11:51

Відповідно до п. 4 частини 1 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є ФОП ЄВ.

Отримання допомоги від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд) для платників, зазначених у п. 4 частини 1 ст.4 Закону № 2464, можливе за умови добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, шляхом укладення відповідного договору з органами Державної фіскальної служби та сплати добровільних внесків. ЄВ у такому разі встановлюється у розмірі 36,6 відс. (включає відрахування на пенсійне забезпечення у розмірі 33,2 відс., відрахування на випадок безробіття 1,5 відс. та відрахування на випадок тимчасової втрати працездатності - 1,9 відс.) від бази нарахування (частина 11 ст. 8 Закону № 2464).

Виплати допомоги з тимчасової непрацездатності застрахованим особам здійснюються відповідно до Закону України від 28 грудня 2014 року № 77-VIIІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» (далі – Закон № 77-VIIІ).

 

Так, згідно з п. 2 ст. 30 Закону № 77-VIIІ добровільно застрахованим особам призначення та виплата матеріального забезпечення, а також надання соціальних послуг за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності здійснюються робочим органом Фонду за місцем здійснення їх обліку як страхувальників.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї страхових випадків (п. 1 ст 22 Закону № 77-VIIІ).

Відповідно до п.п.4 п.292.11 ст.292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями, до складу доходу платника єдиного податку не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм.

Таким чином, cума допомоги з тимчасової втрати непрацездатності, виплачена Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності фізичній особі – підприємцю, яка обрала спрощену систему оподаткування, не є базою нарахування єдиного внеску.