Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Для суб’єктів господарювання Надвірнянщини проведено семінар щодо новацій застосування РРО

опубліковано 06 лютого 2020 о 14:22

Фахівцями ГУ ДПС в Івано-Франківській області 5 лютого проведено семінар для суб’єктів господарювання Надвірнянщини щодо новацій в сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій.

У заході прийняли участь заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата, начальник Надвірнянського управління ГУ ДПС Василь Гнатюк, заступник начальника відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування ГУ ДПС Ігор Кравець та головний державний ревізор-інспектор управління податкових сервісів ГУ ДПС Андрій Кріцак.

Відкриваючи семінар, начальник Надвірнянського управління ГУ ДПС Василь Гнатюк звернув увагу платників податків на новації законів від 20.09.2019 № 128-IX та № 129-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг». Посадовець зазначив, що на виконання цих Законів Державна податкова служба розробила безкоштовний продукт – програмний реєстратор розрахункових операцій, який платники можуть протестувати до 19 квітня п.р. У разі виявлення недоліків платники можуть надати свої пропозиції для удосконалення програми. Використовувати програмні РРО в повноцінному режимі суб’єкти господарювання зможуть вже після 19 квітня 2020 року.

При цьому Василь Гнатюк наголосив, що підприємці будуть мати альтернативу – використовувати спеціальні програми призначені для реєстрації розрахункових операцій, зокрема програмний РРО або традиційний касовий апарат.

Про порядок проведення розрахунків в готівковій формі, застосування реєстраторів розрахункових операцій та відповідальність суб’єктів господарювання за порушення порядку проведення розрахункових операцій  розповів Ігор Кравець. Зокрема посадовець зазначив, що з 1 жовтня 2020 року використання РРО стане обов’язковим для фізичних осіб – платників єдиного податку, які здійснюють продаж ювелірних виробів, лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я, складних побутових приладів, автозапчастин, магазинів з продажу секонд-хенду. Також використовувати реєстратори розрахункових операцій необхідно буде туристичним агентствам, туристичним операторам, ресторанам, кафе, готелям та продавцям товарів через мережу Інтернет. З 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для фізичних осіб платників єдиного податку 2- 4 груп незалежно від видів діяльності, крім  спрощенців 1 групи.

Як практично застосовувати програмне РРО в тестовій програмі, розробленій ДПС України продемонстрував Андрій Кріцак. «Таке програмне рішення доступне для тестування на смартфонах і планшетах з операційними системами Android та iOS», - зазначив посадовець.

За його словами, фіскалізація чеків, яка сьогодні відбувається в класичному касовому апараті, після набуття чинності законодавчих змін, проходитиме на фіскальному сервері податкової служби.

Також Андрій Кріцак детально роз’яснив, як здійснити онлайн реєстрацію РРО через Електронний кабінет платника, як підприємцю в програмному забезпеченні додати продавця чи деактивувати його, у разі звільнення, відкрити «касу», додати товарну позицію, сформувати та надіслати чек та по завершенню зміни надіслати до ДПС України Z-звіт.

На завершення семінару фахівці податкової служби надали змістовні відповіді на запитання платників податків.