Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Тисмениччині податківці роз’яснюють підприємцям про застосування касових апаратів та декларування активів

опубліковано 23 лютого 2022 о 09:34

Начальник Тисменицької ДПІ Олександра Гайдей відвідала торгові заклади Тисмениччини та розповіла фізичним особам – підприємцям про обов’язок застосовувати РРО чи ПРРО у разі здійснення розрахункових операцій за готівку. За її словами, підприємці, які перебувають на ІІ-IV групах спрощеної системи оподаткування з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО чи ПРРО під час здійснення ними готівкових розрахунків з покупцями.

Водночас посадовець зазначила, що фізичні особи – підприємці, які сплачують єдиний податок, мають право здійснювати розрахунки без застосування касових апаратів, але з використанням РК та КОРО при здійсненні роздрібної торгівлі товарами тільки на території сіл та селищ за певних умов.

Також керівник податкової інспекції наголосила, що підприємці мають право застосовувати касовий апарат або його безкоштовний аналог –програмний РРО, завантажити який можна на вебпорталі ДПС України. Зареєструвати ПРРО необхідно онлайн, а у разі виникнення питань щодо встановленням програми чи реєстрації ПРРО підприємці можуть звернутися за допомогою до Центру обслуговування платників за місцем обліку.

Крім того Олександра Гайдей розповіла про обов’язок окремих категорій платників вести облік товарних запасів, який затверджено наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.

Також нагадала про податкову амністію. Зокрема, які активи, громадяни можуть задекларувати до 1 вересня 2022 року, та в які терміни необхідно сплатити одноразовий збір. Також розповіла про щорічну кампанію декларування доходів громадян, які види доходів необхідно задекларувати, терміни подання декларації.