Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Резерви для наповнення бюджетів територіальних громад Прикарпаття - тема зустрічі податкової служби з громадами області

опубліковано 21 липня 2021 о 16:35

Пошуки резервів наповнення дохідної частини бюджетів територіальних громад, а основне, їх ефективне використання обговорили під час онлайн-зустрічі представники територіальних громад Прикарпаття з працівниками обласної податкової служби області.

Зокрема, заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата вкотре звернула увагу присутніх на необхідності інвентаризації об’єктів нерухомого майна та земельних ділянок. Наявність недостовірних даних, а іноді й повна відсутність даних, спотворює реальну дійсність щодо наявності об’єктів оподаткування, а отже унеможливлює адекватний процес нарахування майнових податків, які власне, і є бюджетоформуючими для громад. За словами заступника начальника податкової служби, багато громад відповідально віднеслися до даного питання, й відповідно з поновленими даними прогнозують отримати уже цього року значне збільшення надходжень до місцевих скарбниць, і відповідно забезпечити більш ефективне функціонування потреб громад.

Також податківці, з метою збільшення бюджетних надходжень, радять керівникам громад провести інвентаризацію земельних паїв, які здаються в оренду суб’єктам господарювання, що перебувають на IV групі спрощеної системи оподаткування, адже останні не завжди декларують усі земельні ділянки, які використовують для ведення діяльності, й таким чином недоплачують податки до бюджетів громад.

Акцентували в розмові податківці й на необхідності легалізації найманої праці, насамперед тому, що офіційно працевлаштований працівник має соціальні гарантії на пенсійні чи соціальні виплати. Окрім того, сплачені суми податку на доходи фізичних осіб, знову ж таки, поповнюють бюджети громад.

Одним з вагомих джерел наповнення власних бюджетів громад є робота з податковим боргом платників податків. Загалом за 6 місяців року, в цілому по області, спостерігається позитивна динаміка щодо його скорочення. Однак зосередити увагу керівникам громад радять на тих платниках, які боргують податкові платежі на суму до 3060 гривень, зокрема: інформувати їх про наявний борг, проводити роз’яснювальну роботу щодо необхідності його погашення. Адже, на перший погляд, незначні суми заборгованості, помножені на чималу кількість таких платників, створюють боргові “ями” в бюджетах громад. По області загальна сума, таких здавалося б мізерних боргів, становить 6,3 мільйони гривень. Тож дана ділянка роботи вимагає посилених заходів впливу від самих громад. Усі дані по боржниках податкова направляє до громад щомісяця по фізичних особах, а дані по юридичних особах містяться в Електронному кабінеті платника.

Актуальним питанням, яке потребувало детального аналізу став розгляд особливостей заповнення реквізитів платіжних документів при сплаті  податків. Працівниками податкової служби з метою запобігання помилок при формуванні платіжних документів, для керівників громад розроблено спеціальні інформаційні брошури, які направлено до ЦОПів та ТГ.

Проведена зустріч була доволі результативною, оскільки представники громад мали змогу отримати вичерпні відповіді від фахівців податкової служби на питання, які їх цікавили, а також почути конструктивні пропозиції щодо ведення подальшої самостійної діяльності не лише від податківців, а й від представників інших громад.