Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Івано-Франківщині замельдувався 41 мільйонер. Результати деклараційної кампанії

опубліковано 09 червня 2022 о 13:31

Майже 35 мільйонів гривень ПДФО та військового збору зобов’язалися сплатити прикарпатці до бюджету країни за результатами деклараційної кампанії - 2022. Так, станом на сьогодні платниками уже подано 4282 декларацій та задекларовано понад 786,3 мільйонів гривень отриманих торік доходів. Про це під час пресконференції повідомила начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик. На сьогодні, констатує посадовець, до бюджету від декларантів уже надійшло майже 17,8 мільйонів гривень ПДФО та 3,8 мільйони гривень військового збору. Решту суми, нагадує Ірина Столярик, необхідно сплатити до 1 серпня 2022 року.

Серед цьогорічних декларантів, каже керівник обласної податкової служби, 41 мешканець Прикарпаття отримав понад 1 мільйон гривень доходів. Найбільше мільйонерів, а це 16 громадян, проживають в місті Івано-Франківську. Один з них задекларував 63 мільйони гривень, які він отримав, згідно з поданою декларацією, від іноземних доходів. До речі, цим платником уже сплачено 5,5 мільйонів гривень податку з доходів фізичних осіб та 960 тисяч гривень військового збору. Ірина Столярик  зазначає, що серед видів доходів, які громадянам принесли мільйонні статки, івано-франківцівці цьогоріч вказали, як уже згадувалося, іноземні доходи, інвестиційні прибутки, доходи від продажу нерухомого і рухомого майна та у вигляді спадщини.

І хоча термін подання декларацій закінчився 1 травня, підбивати підсумки кампанії, зауважила керівник служби, ще рано. Адже звичний хід кампанії цього року змінила війна, через яку частина громадян не змогла подати вчасно декларації. Тому уряд прийняв рішення про подовження терміну подання обов’язкової звітності ще на 6 місяців після завершення воєнного стану. Тобто, процес подання декларацій ще триває і кількість декларантів щодня змінюється.

Що ж до поданих декларацій на отримання податкової знижки за понесені торік витрати, то таких наразі є 1786, згідно з якими громадянам повернуть з бюджету 6,9 мільйони гривень, озвучила дані Ірина Столярик та нагадала, за які саме видатки можна отримати часткову компенсацію – податкову знижку. Це проценти за іпотеку, витрати на оплату навчання за себе чи за членів сім’ї I ступеня споріднення, витрати на лікування від коронавірусу, витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій, а також на всиновлення дитини, витрати на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, витрати на переобладнання транспортного засобу для роботи на скрапленому газі або біопаливі, страхові платежі. Повернути також можна частину від пожертвувань або благодійних внесків, наданих неприбутковим організаціям. Однак, розмір повернення, не може перевищувати 4 % загального оподатковуваного доходу за звітний рік. Проте, вже в наступному році цей відсоток, каже посадовець, буде вищим і становитиме 16% загального оподатковуваного доходу. Також цього року внутрішньо переміщені особи можуть претендувати на податкову знижку за витрати на орендну плату житла.

Подати декларацію на отримання податкової знижки можна до 31 грудня 2022 року, нагадала Ірина Столярик та зазначила, що таке право надається лише фізичним особам-резидентам України, які отримують заробітну плату, з якої сплачується податок на доходи фізичних осіб.