Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 10 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб повернули прикарпатцям з початку року

опубліковано 28 липня 2021 о 10:56

Понад 4 тисячі прикарпатців уже скористалися правом на отримання податкової знижки й задекларували від початку року до повернення з бюджету 12,9 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб, з яких вже 10,2 мільйони гривень повернуто платникам. Про це під час брифінгу повідомила заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата. В основному мешканці Прикарпаття, за словами посадовиці, декларували витрати на власне навчання або навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення та витрати на іпотечне кредитування.

“Компенсувати частково понесені витрати, громадяни також можуть, якщо витратилися на оплату вартості державних послуг, пов’язаних з всиновленням дитини, допоміжні репродуктивні технології, страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення, а також на переобладнання транспортного засобу або ж будівництво чи придбання житла”, – роз’яснила Наталія Зікрата. І попри те, що термін на подання декларації про отримані доходи громадянами минув, правом на податкову знижку можна скористатися упродовж усього року.

Для отримання податкової знижки громадянину необхідно подати до податкового органу за місцем своєї податкової адреси Декларацію про майновий стан і доходи, а ще пакет документів: копію паспорта та ідентифікаційного номера, копію договору, згідно з яким здійснювалася плата (договір довгострокового страхування життя, договір недержавного пенсійного забезпечення, пенсійний контракт з недержавним пенсійним фондом тощо), копії документів, що підтверджують витрат та реквізити банківського рахунку, на який будуть повернуті кошти.

Подати таку декларацію можна особисто чи надіслати за допомогою пошти – не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, проте Наталія Зікрата радить платникам, зважаючи на карантинні обмеження, скористатись послугами Електронного кабінету платника.

Якщо ж платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного року, то таке право, попереджає фахівець. на наступні податкові роки не переноситься.