Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прикарпатським платникам відшкодовано майже 244 мільйони гривень ПДВ

опубліковано 12 березня 2024 о 08:58

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області з початку року на розрахункові рахунки 103 суб’єктів господарювання повернуто 243,7 мільйона гривень заявлених та з врахуванням залишку до відшкодування сум податку на додану вартість.   

Загалом з початку року 114 юридичними особами, по 185 деклараціях з ПДВ, заявлено до відшкодування 326,8 мільйона гривень податку на додану вартість. Однак, під час проведення камеральних перевірок уточнюючими розрахунками у 2024 році зменшено на 17,5 мільйона гривень заявлених до відшкодування ПДВ.  

Також за результатами камеральних та документальних перевірок 11 суб’єктів господарювання не підтвердилася сума заявленого до відшкодування ПДВ у розмірі 20,4 мільйона гривень та відповідно застосовано 0,8 мільйона гривень штрафних санкцій. Також, податківцями зменшено залишок від’ємного значення ПДВ в розмірі 3,9 мільйона гривень, донараховано ПДВ в сумі 0,3 мільйона гривень та застосовано штрафних санкцій в розмірі 0,1 мільйона гривень.  

Нагадаємо, відповідно до положень Податкового кодексу України право на отримання бюджетного відшкодування має платник ПДВ, який прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування та подає відповідному контролюючому органу податкову декларацію та заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації. 

Звертаємо увагу, що на даний час працює електронна система управління ризиками при адмініструванні ПДВ, яка автоматично зупиняє реєстрацію ризикових податкових накладних. Метою електронної системи є упередження формування схемного податкового кредиту з ПДВ та унеможливлення отримання неправомірного відшкодування податку.