Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В податковій декларації про майновий стан і доходи за результатами календарного року підприємці зазначають авансові платежі з ПДФО

опубліковано 22 квітня 2024 о 08:54

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що триває Кампанія декларування – 2024. 

Фізичні особи – підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня п.р. за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб. Це зазначено у п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України.

Підпунктом 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 ПКУ визначено, що авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються платником податку самостійно згідно з фактичними даними обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується. 

Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується. 

Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року податку на доходи фізичних осіб на підставі документального підтвердження факту його сплати. 

Надмірно сплачені суми податку на доходи фізичних осіб підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку або поверненню платнику податку.